Ouderschapsplan

Ouderschapsplan

Ouderschapsplan Samen om Tafel mediation & advies
Lida Zoelman - Samen om Tafel mediation & advies

Geschreven door:
, 2 februari 2014

Het ouderschapsplan, gratis en voor niets via internet, kan dat?

Als je gaat scheiden en je hebt kinderen, krijg je al snel te maken met het ouderschapsplan dat je verplicht bent op te stellen.

Je advocaat geeft je informatie mee met een link naar een website van de overheid. Je zoekt zelf op internet en je wordt op je wenken bediend: overal kun je het basis ouderschapsplan downloaden en invullen. Gratis en voor niets. Een meevaller in een tijd dat je financiën onzeker zijn.

Zelfs mensen die hun ex geen blik waardig gunnen, denken het ineens wél eens te kunnen worden over de toekomst van hun kinderen.

Dan ga ik je nu toch even wakker schudden.




In harmonie uit elkaar. Of toch niet?
Uit mijn praktijk blijkt dat het opstellen van een ouderschapsplan hoog in de top 10 staat van zaken waarbij ex-partners het elkaar moeilijk maken, zélfs als ze ‘in harmonie’ uit elkaar gaan.
Daarnaast maak ik veel stellen mee die inderdaad geen enkel probleem hadden bij het opstellen van het ouderschapsplan. De problemen kwamen pas later. Toen de regels moesten worden toegepast. Toen ze erachter kwamen dat er nog genoeg niet in het plan was opgenomen. 
Een standaard ouderschapsplan is een goede basis maar –en de naam zegt het al- het is een standaard plan waarbij op geen enkele wijze rekening wordt gehouden met jullie persoonlijke situatie en jullie toekomst.

Incompleet ouderschapsplan is aanleiding van veel ruzies
Uit de verhalen die ik hoor in mijn praktijk zou ik een lijst van honderd punten kunnen maken waarop het fout kan gaan in een ouderschapsplan. Onderwerpen die later punt van discussie kunnen vormen. Terwijl je het ouderschapsplan juist opstelt zodat je niet steeds opnieuw met elkaar in overleg hoeft te gaan.
Helaas is het zo dat de meest triviale zaken aanleiding kunnen geven tot grote onenigheid tussen de exen. En wie zijn dáár vooral de dupe van? Juist: de kinderen.
Ik heb een top 5 samengesteld van de meest voorkomende aanleiding tot ruzie en irritaties naar aanleiding van een incompleet ouderschapsplan. 
De vakanties zijn in goed overleg verdeeld en dat loopt prima. Totdat je een nieuwe partner krijgt wiens vakantieafspraken helemaal niet gelijk lopen. Je ex stelt zich niet flexibel op waardoor een gezamenlijke vakantie er niet in zit. Heeft je ex gelijk of moet hij niet zo zeuren?
De overdracht van de kinderen is op zondagavond na het eten. ‘Na het eten’ wordt ineens een ruim begrip als de ene ouder uit eten wil en de andere het liefst voor het journaal weer thuis wil zijn.
Je kind is jarig en jij hebt al plannen voor het kinderfeestje, maar je ex is het daar niet mee eens en heeft andere plannen. Je ex wil daarbij ook dat er nog andere ex-familieleden bij het kinderfeestje aanwezig zijn. Je ex zegt de uitnodigingen al klaar te hebben en morgen uit te zullen delen op school. Hoe kom je hier uit?
Er is een omgangsregeling voor je kind en nu besluit je ex bij zijn nieuwe partner in te trekken. Die woont alleen 100 km verderop. Nu verlangt je ex van je dat je ze iedere keer maar even komt brengen. Want dan is het eerlijk verdeelt is de mening van je ex. Maar jij hebt er helemaal niet om gevraagd dat  je ex zo ver weg gaat wonen. Moet je werkelijk iedere keer heen en weer rijden, of moet je ex ze maar halen en brengen?
Er zijn 10 minuten gesprekken op school over de voortgang van de schoolprestaties van je kind. Jij en je ex denken anders over de verwachtingen en prestaties van je kind op school. Ieder gaat zelfstandig praten met de leerkracht. Nu blijkt tijdens het gesprek dat de andere ouder al afspraken heeft gemaakt en uitgevoerd die jij niet weet. Moet je ex jou niet informeren over school? En jij bent het vanuit jouw visie niet eens met deze afspraken. Wie heeft er gelijk? Wie ziet het juist in wat goed is voor jullie kind? 

Professional is zonder (voor)oordelen
Als je een ouderschapsplan opstelt met een professional zijn de meeste problemen in de toekomst te voorkomen. Ik kan ook niet in de toekomst kijken maar weet wel waar je rekening mee moet houden als je kinderen hebt van een bepaalde leeftijd.
De belangrijkste reden waarom je hulp vraagt bij het ouderschapsplan is dat ik het kind altijd als uitgangspunt neem. Ik heb geen last van gemengde gevoelens of wrok. Ik kan ouders helpen hun eigen belangen opzij te zetten en keuzes te maken die in het belang zijn van het kind. 

Waarom het ouderschapsplan meteen goed moet zijn
Wie denkt dat een standaard ouderschapsplan voorlopig wel volstaat en er in een later stadium nog eens met de ex voor wil gaan zitten, denkt daar te gemakkelijk over.
Dit is het moment dat je verplicht het ouderschapsplan op te stellen. In de toekomst ben je afhankelijk van de medewerking van je ex-partner. Vindt hij of zij het niet nodig om meer zaken vast te leggen dan heb jij je daarbij neer te leggen.

Goed ouderschapsplan geeft ouders vertrouwen in elkaar
Ik merk in mijn praktijk dat ex-partners die de moeite hebben genomen om een persoonlijk ouderschapsplan te laten opstellen zich hieraan makkelijker committeren. Er is immers óók rekening gehouden met hun eigen wensen en situatie. Dankzij een goed doortimmerd ouderschapsplan ontstaat er minder snel wrijving en kunnen ex-partners meer respect en begrip voor elkaar opbrengen.
Ouders die elkaar vertrouwen; dát is natuurlijk het mooiste dat je je kind kunt geven na een scheiding. Bovendien staan ouders die elkaar vertrouwen er later vaak wél voor open om het ouderschapsplan aan te passen zodat het meegroeit met de veranderingen in het leven van hen en de kinderen.

Een ouderschapsplan is een toekomstplan van je kinderen. Daar wil je toch graag in investeren?
Wil je weten wat ik voor jullie kan betekenen om een persoonlijk ouderschapsplan op te stellen? Hebben jullie al een ouderschapsplan maar willen jullie graag hulp bij het maken van aanpassingen? 
Dan help ik je graag!

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

samenvoordejongeren - Samen om Tafel mediation & advies

samenvoordejongeren

23 februari 2021 - Corona als een stille ramp onder jongeren....Wij willen er zijn. gewoon door naar jou te luisteren Wanneer je door de Corona het allemaal even niet meer ziet zitten als jongere, kun je op de website... lees verder »

Percentage alimentatie indexering 2021 - Samen om Tafel mediation & advies

Percentage alimentatie indexering 2021

24 oktober 2020 - Meestal wijzigen per jaar de inkomsten. Daar staat tegenover dat het leven ook duurder wordt. Om die reden worden dan ook (meestal) jaarlijks de alimentatiebedragen voor kinderalimentatie en... lees verder »

KIES - Samen om Tafel mediation & advies
Rigg - Samen om Tafel mediation & advies
Kindbehartiger - Samen om Tafel mediation & advies
MfN-registermediator - Samen om Tafel mediation & advies
Paletzorg - Samen om Tafel mediation & advies
Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.