Kindbehartiger

Gecertificeerd Kindbehartiger Groningen - Samen om Tafel mediation & advies

Ieder kind heeft er recht op om gehoord te worden
Op het moment dat kinderen betrokken zijn bij een scheiding hebben zij recht op een vertegenwoordiger, een Kindbehartiger, iemand die zij in vertrouwen kunnen nemen.
Iemand die naar hen luistert en hen helpt om alles wat er gaande is begrijpelijk te maken.
Die uitleg geeft over moeilijke zaken en de wensen en zorgen van kinderen vertaalt richting de ouders en betrokkenen. Het is een laagdrempelige, prettige manier om kinderen in een echtscheidingssituatie te ondersteunen. Ouders zijn vaak zo druk om van alles te regen voor de scheiding dat ze op de automatische piloot staan en het liefst zo snel mogelijk hun, nieuwe leven willen oppakken. Daarnaast hebben ouders ook te maken met heel veel verschillende emoties zoals verdriet of wrok en moeten zij van alles regelen, keuzes maken en beslissingen nemen en alles vastleggen.

Omdat er zoveel gaande is geeft dat veel onduidelijkheid en onzekerheid bij kinderen. Hun wereld staat op de kop. Alles wat ooit vertrouwd was is in één keer weggevaagd. Ouders doen hun best om hun kind(eren) zo goed mogelijk te helpen, maar ook voor hen is er veel gaande. Het is dan ook voor ouders lastig om alle ballen in de lucht te houden. Kinderen kunnen zich in zo’n situatie niet gehoord voelen, zijn onzeker, bang en verdrietig.
Ze weten niet hoe zij hiermee om kunnen gaan en bij wie ze terecht kunnen om hun verhaal te delen. Een Kindbehartiger is in deze situaties een uitkomst. Hij of zij is een vertrouwenspersoon voor de kinderen.

Meer informatie over een Kindbehartiger
Een Kindbehartiger werkt vanuit het IRVK, het internationale verdrag inzake de rechten van het kind. Uitgebreide informatie over de Kindbehartiger kun je vinden op kindbehartiger.nl. De Kindbehartiger is ook terug te vinden tussen de diverse organisaties op de websites van het Nederlands Jeugdinstituut en kinderrechten.nl.

Waarom kiezen voor de inzet van een Kindbehartiger
Een Kindbehartiger:

 • biedt steun en een luisterend oor
 • treedt op als spreekbuis voor het kind
 • vertaalt de beleving en de wensen van kinderen naar ouders en betrokkenen
 • heeft aandacht voor de beleving en emoties van ouders
 • biedt ondersteuning aan het gezin bij het opstellen van een ouderschapsplan
 • kan, waar nodig, contacten leggen met andere professionals of organisaties


Wanneer zet je de hulp van een Kindbehartiger in
Zitten jullie midden in een scheiding, is de scheiding nog maar kort geleden afgerond of is het al langer geleden dat jullie zijn gescheiden, hulp van de Kindbehartiger kun je altijd inzetten bijvoorbeeld:

 • Wanneer je hebt besloten om te gaan scheiden.
 • Op het moment dat jullie een juridische procedure gaan starten.
 • Als de scheiding al een tijdje geleden is voltrokken.
 • Als het contact tussen ouders en kind(eren) hersteld moet worden.
 • Wanneer kinderen problemen hebben met het verwerken van een scheiding.


Hebben jullie het besluit genomen om te gaan scheiden? Dan kan de Kindbehartiger jullie ondersteunen in deze eerste fase.
Zij geeft aan hoe je dit nieuws het beste kunt vertellen aan je kind(eren) en hoe je het hele scheidingstraject kort en duidelijk kunt uitleggen.
Wordt er een juridische procedure gestart, dan kan een Kindbehartiger de stem van de kinderen laten horen. Want ook hier geldt dat een kind er recht op heeft om zijn of haar stem te laten horen.

Zijn jullie al een tijdje uit elkaar maar doen zich problemen voor op het vlak waar het de kinderen aangaat, ook dan kun je terecht bij een Kindbehartiger. Hier kun je ook denken aan kinderen die problemen ontwikkelen om goed om te gaan met de scheiding, ook al is dit al een poosje geleden. Help je kind en schakel hulp in van een Kindbehartiger.

Is een van de ouders uit beeld geraakt na de scheiding, dan kan de Kindbehartiger hulp bieden bij het weer opbouwen van de relatie(s).

De kosten voor Kindbehartiger
Alle gemeenten zijn verantwoordelijk voor alle ondersteuning, hulp en zorg bij opgroei-, opvoedings-, en psychische problemen. Deze hulp wordt desgewenst bij complexe scheiding volledig vergoed door de gemeente waar u woont.

U betaalt geen ouderbijdrage
Lida Zoelman van SamenOmTafel, is geregistreerd SKJ, KIES-coach en Kindbehartiger en heeft mede hierdoor een contract kunnen afsluiten met alle gemeenten in de provincie Groningen. Dit betekent, wanneer uw kind(eren) moeite heeft met de scheiding, hiervoor altijd hulp beschikbaar is. (of zo iets, Bak er wat moois van!) Of dit nu gisteren was, een jaar of nog langer geleden. Voor de omgangsbegeleiding bij (v)echtscheiding, werkt zij nauw samen met Het omgangshuis Stadskanaal

In overleg met elkaar bekijken we of uw kind(eren) mogelijk in aanmerking komen.

Meer informatie op: https://kindbehartiger.nl/

samenvoordejongeren - Samen om Tafel mediation & advies

samenvoordejongeren

23 februari 2021 - Corona als een stille ramp onder jongeren....Wij willen er zijn. gewoon door naar jou te luisteren Wanneer je door de Corona het allemaal even niet meer ziet zitten als jongere, kun je op de website... lees verder »

Percentage alimentatie indexering 2021 - Samen om Tafel mediation & advies

Percentage alimentatie indexering 2021

24 oktober 2020 - Meestal wijzigen per jaar de inkomsten. Daar staat tegenover dat het leven ook duurder wordt. Om die reden worden dan ook (meestal) jaarlijks de alimentatiebedragen voor kinderalimentatie en... lees verder »

KIES - Samen om Tafel mediation & advies
Rigg - Samen om Tafel mediation & advies
Kindbehartiger - Samen om Tafel mediation & advies
MfN-registermediator - Samen om Tafel mediation & advies
Paletzorg - Samen om Tafel mediation & advies
Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.