Ouderschap na scheiding

Ouderschap na scheiding - Samen om Tafel mediation & advies

Ouderschap na scheiding
Het prettigste tijdens een scheiding is dat het regelen van de scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Voor ieder blijft het een moeilijke, emotionele fase. Sommige ex-partners lukt het in goed overleg in verbinding te blijven met elkaar. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Soms is er sprake van enorm veel pijn en verdriet vanwege zaken die zich tijdens het huwelijk hebben voorgedaan. Hoe jullie je best ook doen om niet in een enorme discussie en uitbarstingen te belanden, het lukt niet, met alle gevolgen van dien. De communicatie wordt hierdoor alleen maar slechter en moeilijker. Hierdoor komt alles in een neerwaartse spiraal terecht. Jullie staan beiden zo in de vechtstand dat zelfs het belang van de kinderen uit zicht raakt en zij er ongewild in meegetrokken worden. De angst dat dit alleen maar erger gaat worden komt omhoog. Jullie willen dit graag doorbreken, maar hebben geen idee hoe. Denk er dan over na of jullie gebruik willen maken van de SCHIP-aanpak.

Om goede ouders te zijn moet je eerst goede ex-partners zijn. Dan komt het met de kinderen uiteindelijk ook goed!


Doel SCHIP-aanpak
Het doel van de SCHIP-aanpak is om (ex) partners weer zo met elkaar te laten verbinden dat ze daarna in staat zijn om samen te kunnen optrekken in hun gezamenlijk ouderschap.
Die verbinding is met de scheiding verbroken. Er moet een nieuwe connectie gemaakt worden met elkaar, vooral vanwege de kinderen. Dit is geen keuze maar bittere noodzaak. Kinderen zijn vaak de dupe bij de echtscheiding. Ze lijden eronder op school en lopen een groter risico op depressie. Daarnaast kunnen scheidingskinderen een minder goede band met hun ouders ontwikkelen en hebben ze meer kans om later ook te gaan scheiden (Spruijt & Kormos, 2010).

Stilstaan bij wat verloren is
Om de nieuwe verbinding als partners in ouderschap te bewerkstelligen, is het belangrijk om stil te staan bij dat wat verloren is gegaan. Stil staan bij de rouw. Het beschadigde HART moet worden geheeld, zodat het zich opnieuw kan openen. Want pas als jullie als ex-partners in staat zijn om samen het verlies van jullie ontspoorde relatie te delen, hieraan betekenis weten te geven en elkaar kunnen vergeven, kun je constructief als mede-partners verder in jullie gezamenlijk ouderschap.

“Vergeven doe je voor jezelf, niet voor een ander”

samenvoordejongeren - Samen om Tafel mediation & advies

samenvoordejongeren

23 februari 2021 - Corona als een stille ramp onder jongeren....Wij willen er zijn. gewoon door naar jou te luisteren Wanneer je door de Corona het allemaal even niet meer ziet zitten als jongere, kun je op de website... lees verder »

Percentage alimentatie indexering 2021 - Samen om Tafel mediation & advies

Percentage alimentatie indexering 2021

24 oktober 2020 - Meestal wijzigen per jaar de inkomsten. Daar staat tegenover dat het leven ook duurder wordt. Om die reden worden dan ook (meestal) jaarlijks de alimentatiebedragen voor kinderalimentatie en... lees verder »

KIES - Samen om Tafel mediation & advies
Rigg - Samen om Tafel mediation & advies
Kindbehartiger - Samen om Tafel mediation & advies
MfN-registermediator - Samen om Tafel mediation & advies
Paletzorg - Samen om Tafel mediation & advies
Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.