Nieuwe alimentatienorm 2015 niet rechtvaardig

Nieuwe alimentatienorm 2015 niet rechtvaardig

Nieuwe alimentatienorm 2015 niet rechtvaardig Samen om Tafel mediation & advies
Lida Zoelman - Samen om Tafel mediation & advies

Geschreven door:
, 18 september 2015

De verdeling van de verzorgingskosten trok in 2015 verder scheef door een fikse verhoging van de kindertoeslagen voor alleenstaande ouders met een laag inkomen. Alleenstaande ouders krijgen tot maximaal drieduizend euro per jaar meer, maar ook dat bedrag wordt door de meeste rechters afgetrokken van de verzorgingskosten, dus van de alimentatie. Sindsdien ontstaan er situaties waarbij de alimentatie bijna volledig wordt geschrapt, omdat de verzorger een hogere bijdrage krijgt van de staat.
Een aantal rechtbanken vond de nieuwe alimentatierichtlijn ook niet rechtvaardig en week af van de landelijke norm. Het kan niet zo zijn dat een 'draagkrachtige man' profijt heeft van een bijdrage die is bedoeld voor de verzorging van de kinderen, oordeelde rechtbank Noord-Holland in een zaak in maart. Ook de rechtbank Den Haag vond in een aantal gevallen dat de moeder meer alimentatie moest ontvangen dan nu het geval is. Door de tegenstrijdige uitspraken ontstond grote verwarring bij ouders en de rechterlijke macht.

Na maanden onzekerheid, kwam advocaat-generaal Fred Hammerstein vorige week met een advies aan de Hoge Raad. Het is volgens Hammerstein onjuist de toeslagen van de overheid af te trekken van de verzorgingskosten van het kind. Het advies is nu de toeslagen bij het inkomen van de verzorger te rekenen, zodat het meeweegt in de alimentatieberekening, maar niet de alimentatiebetalers ontslaat van hun plicht hun kinderen te onderhouden.

Meer informatie op: https://www.volkskrant.nl/economie/ouders-hebben-mogelijk-recht-op-meer-alimentatie~b1b75654

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.