Met LIEFDE uit elkaar!

Met LIEFDE uit elkaar!

Met LIEFDE uit elkaar! Samen om Tafel mediation & advies
Lida Zoelman - Samen om Tafel mediation & advies

Geschreven door:
, 2 juli 2017

Met liefde uit elkaar, is dit mogelijk? Ja dus!

Er wordt de laatste tijd gesproken over het verplichten van mediation wanneer een huwelijk aan het stranden is. Het is echter een beter idee mediation vóór het huwelijk als verplichting in te voeren, zodat veel huwelijken niet hoeven te stranden, en soms gewoon niet plaatsvinden.

Goed gesprek over wezenlijke vragen
Premariatal mediation heet het in het Engels. Het komt er op neer dat mensen, voordat ze trouwen, eens goed in gesprek gaan over wezenlijke vragen. Waarom kies ik voor jou en jij voor mij? Hoe sta je in het leven? Hoe gaan we om met tegenslag? Hoe verdelen we de taken in huis? Willen we kinderen? Zo ja, wie gaat er voor hen zorgen?

Psycholoog Kentie was hier aan het woord en schets wat haar ideaal zou zijn. Zij is er van overtuigd dat als je bewuster een relatie in gaat, dat die duurzamer is. Uit idealisme richtte ze Stichting Prenups op. Deze stichting wil mensen die een huwelijk of samenlevingscontract aangaan, bewust maken van het belang van een goede overeenkomst. Niet alleen als de relatie stuk loopt, maar ook heel concreet over hoe beide partners hun huwelijk of samenleving zien verlopen.

Ooit hielden ze veel van elkaar
Kentie heeft ze elke dag aan tafel, mensen die ooit veel van elkaar hielden, of tenminste zoveel met elkaar hadden dat er een kind kwam. En die elkaar nu niet meer aan willen kijken of niet meer met elkaar willen of kunnen praten.

Onlangs had ze een gewezen stel aan tafel, die elkaar al twee jaar niet meer gesproken hadden. Kentie vroeg op enig moment, toen ze allebei een andere kant op zaten te kijken, waar ze elkaar ontmoet hadden, toen ze verliefd op elkaar werden. Even vonden ze elkaar weer en vulden elkaar aan. De keer erna was het echter weer niks.

Hoe sta je eigenlijk in het leven?
Het is beter te voorkomen dan te genezen. Kentie begrijpt best dat als je net voor de eerste keer ten huwelijk gevraagd bent er nog geen lijdensdruk is. Dan ga je aan de slag met vragen als waar zullen we het vieren en wie nodigen we uit. Beter zou eigenlijk zijn wanneer je beiden van elkaar als partner eerst wat meer te weten zou komen. Hoe sta je eigenlijk in het leven? Hoe ga je om met tegenslag? Hoe maak je het weer goed na een ruzie?

Veel aanstaande echtlieden weten echt niet wat de afspraken die ze met elkaar maken in het echt behelsen wanneer het fout gaat. Zoals bij koude uitsluitsel, wat betekent dat degene op wiens naam en rekening alles staat, ook alles houdt bij een scheiding. Soms blijkt de ander dan inderdaad nergens recht op te hebben. Dat gebeurt met regelmaat.

Pijnpunten bespreken vóór het huwelijk
De stichting vindt dat het beter kan en beter moet. Partners en ex-partners moeten met elkaar praten. Daarvoor worden mediators opgeleid om die gesprekken te voeren. Natuurlijk gebeurt het ook dat aantstaanden door die gesprekken afhaken. Maar het is toch alleen maar fijn, wanneer je voor het huwelijk de pijnpunten bespreekbaar maakt en oplost. Je kunt dan veel mondiger en bewuster in het huwelijk treden.

De belangrijkste pijnpunten zijn kinderen en geld, daar hoeft Kentie geen tel over na te denken. Maar dat lijkt zo, het gaat toch vaak meer om erkenning en begrip van mensen met kleine kinderen die uit elkaar gaan. Het gaat fout omdat mensen de partnerrelatie niet kunnen scheidn van de ouderrelatie. De man heeft de vrouw pijn gedaan, dus de man heeft ook geen recht om de kinderen te zien. Kentie is er echter van overtuigd dat het mooiste wat je je kinderen kunt geven is een blijvende band tussen beide ouders en kinderen ondanks de scheiding.

Stel altijd belang van kinderen voor alles
Kentie leert ouders het belang van de kinderen voor ogen te blijven houden. Ouders krijgen een map mee voor thuis. Hierin zitten handvatten voor relationele rouwverwerking, tips voor overlegscheiden en een kleine tekst, die luidt: “Ik neem wat jij mij aan goeds gegeven hebt. Het is veel geweest en dat koester ik. Wat ik jou gaf heb ik uit liefde gegeven en is aan jou om dat te behouden. Ik neem mijn aandeel in wat niet goed ging en ik laat jouw deel bij jou. Ik verlaat je in vrede.”

In de map zit ook een brief namens de 70.000 kinderen die jaarlijks te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan. Deze kinderen willen gehoord worden. Kinderen lijden het meest onder het lijden van hun ouders. Het moet daarom verboden worden dat er een vechtscheiding plaats vindt.

Ga met liefde uit elkaar
Kentie is een idealiste, ze is er van overtuigd dat je uiteindelijk met liefde uit elkaar kunt gaan. Belangrijk daarvoor is dat je niet het conflict opzoekt, maar mensen helpt met elkaar in gesprek te gaan. Je hebt een verleden samen en daar zaten ook zeker goede momenten tussen.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

samenvoordejongeren - Samen om Tafel mediation & advies

samenvoordejongeren

23 februari 2021 - Corona als een stille ramp onder jongeren....Wij willen er zijn. gewoon door naar jou te luisteren Wanneer je door de Corona het allemaal even niet meer ziet zitten als jongere, kun je op de website... lees verder »

Percentage alimentatie indexering 2021 - Samen om Tafel mediation & advies

Percentage alimentatie indexering 2021

24 oktober 2020 - Meestal wijzigen per jaar de inkomsten. Daar staat tegenover dat het leven ook duurder wordt. Om die reden worden dan ook (meestal) jaarlijks de alimentatiebedragen voor kinderalimentatie en... lees verder »

KIES - Samen om Tafel mediation & advies
Rigg - Samen om Tafel mediation & advies
Kindbehartiger - Samen om Tafel mediation & advies
MfN-registermediator - Samen om Tafel mediation & advies
Paletzorg - Samen om Tafel mediation & advies
Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.