Kindverklaring

Kindverklaring

Kindverklaring Samen om Tafel mediation & advies
Lida Zoelman - Samen om Tafel mediation & advies

Geschreven door:
, 26 augustus 2015

Wanneer is de mening van het kind tijdens een scheiding verplicht en vanaf welke leeftijd? En kan een kind zelf kiezen bij welke ouder het gaat wonen? Kan een kind worden opgeroepen door de rechtbank? Is het verplicht om de mening van het kind te verwerken tijdens het opstellen van een ouderschapsplan?

Mening van het kind
Afhankelijk van de leeftijd van het kind is het niet verplicht om de mening van het kind te vragen tijdens het opstellen van een ouderschapsplan.
Wel is het verplicht om in het ouderschapsplan te vermelden of het kind een mening heeft en hoe deze mening van het kind is verwerkt in het ouderschapsplan.

Welke kinderen krijgen de gelegenheid om hun mening te geven? Dat zijn de kinderen die 12 jaar of ouder zijn. Kinderen van 12 jaar en ouder kunnen opgeroepen worden door de rechtbank om hun mening te komen vertellen.
Letwel, kinderen mogen hun wensen kenbaar maken, maar uiteindelijk beslissen jullie als ouders.
Komen jullie er niet uit met een omgangsregeling? Vroeg of laat neemt de rechter de beslissing over de omgangsregeling over het kind, na inwinning van advies van de Raad van Kinderbescherming. Hierbij houdt de rechter rekening met de mening van kinderen die ouder zijn dan 12.
Wil je als ouder absoluut niet wenst dat je kind van 12 jaar of ouder voor de rechtbank hun mening vertelt, dan voorkom je dat d.m.v. een: kind verklaring.

Wat is een kind verklaring?
Met een kind verklaring voorkom je als ouder dat je kind van 12 jaar of ouder voor de rechtbank moet verschijnen. Een kind verklaring wordt opgesteld door de (scheiding) advocaat en/of notaris of mediator. Het is afhankelijk hoe jullie de scheiding regelen: hebben jullie allebei een advocaat, dan zal de advocaat de kind verklaring opstellen. Het kind vult zelf de verklaring in en ondertekent deze verklaring.
Meestal is door deze kind verklaring een bezoek aan de rechtbank voor het kind overbodig.

Een kind verklaring bevat het volgende:
• Een antwoord van het kind zelf of deze met de kinderrechter wil praten,
• Ik ben het wel/niet * eens met de afspraken die mijn ouders hebben gemaakt in het kader van (1) het ouderlijk gezag, (2) waar ik zal blijven wonen en (3) de omgang die ik met hen zal hebben. (* doorhalen wat niet van toepassing is)
• Een antwoord van het kind zelf op de vraag of er een omgangsregeling moet komen en of het kind dit in overleg met beide ouders wil regelen.
• Ik ben 16 jaar of ouder en ben het wel/niet * eens met de afspraken die mijn ouders hebben gemaakt in het kader van de kinderalimentatie. (* doorhalen wat niet van toepassing is)
• Een verklaring van het kind zelf dat hij/zij het ouderschapsplan heeft gelezen, de inhoud begrijpt en het eens is met de inhoud.
• Ik wil (eventueel) nog het navolgende opmerken:

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.