Hoe ga je om met je kind(eren) na een scheiding

Hoe ga je om met je kind(eren) na een scheiding

Hoe ga je om met je kind(eren) na een scheiding Samen om Tafel mediation & advies
Lida Zoelman - Samen om Tafel mediation & advies

Geschreven door:
, 22 juli 2017

Hoe ga je om met je kind(eren) na een scheiding

Ouders willen graag het beste voor hun kinderen. Omdat ouders vaak heel erg in hun pijn zitten, kan het moeilijk zijn naar ze te kijken.
Kinderen hebben juist in die periode rust en veiligheid nodig. Dat is voor ouders die in scheiding zitten een hele moeilijke opgave. Ze hebben het al zo zwaar. Ze zitten als het ware in een roller coaster. Wat ouders in ieder geval kunnen doen:
Niet lelijk over elkaar praten waar de kinderen bij zijn ( en ook niet lelijk kijken).
De toon kan het verschil maken, een blik kan de kinderen kwetsen. Kinderen zijn de helft vader en de helft moeder. Dat blijft, ook al is één van hen een ploert of een heks.


Zes antwoorden op de vragen over omgaan met je kind na echtscheiding:

1. En als je nu heel erg gekwetst wordt door de ander?

Soms maak je als ex-partner de verschrikkelijkste dingen mee. Praat erover met vrienden, familie. Gooi het er maar uit. En doe dit nooit als de kinderen het kunnen horen.
Kinderen kunnen goed uit de periode van de scheiding komen, als ze maar niet tussen de ouders in komen te zitten.

2. Mijn ex heeft hele andere regels dan ik, én hij houdt zich niet aan de afspraken.

Het is voor kinderen absoluut niet schadelijk als in de twee huizen waarin ze wonen verschillende regels gelden. Als die regels duidelijk zijn is dat prima.
Wat wel kwalijk is als ouders daarover ruzie maken.

3. Mijn ex-genoot blijft de kinderen opstoken tegen mij.

Het is heel naar: je hebt geen invloed meer op wat er bij de ander gebeurt. Je bent alleen maar verantwoordelijk voor wat jij als ouder doet. Als de ander steeds een balletje opgooit, en jij gooit niet terug (en dat is heel moeilijk) dan zal het ballengooien op een gegeven moment stoppen. Kinderen hebben veel minder last van hun loyaliteit als één van de ouders ze niet tussen hen in duwt.

4. Het lijkt of mijn echtgenoot de kinderen omkoopt met leuke dingen.

Wees ervan overtuigd: kinderen zijn loyaal naar beide ouders. Ook als één van de ouders (dat is meestal de ouder die de kinderen minder ziet) veel leuke dingen met ze doet en veel leuke dingen voor ze koopt. Daardoor raakt de andere ouder de kinderen niet kwijt. Ze gaan niet meer van die ouder houden. En als ze zeggen dat het bij die andere ouder leuker is, is de boodschap van het kind meestal: ‘Mam, pap ik vind het allemaal zo moeilijk. Ik wil de scheiding helemaal niet.’

5. Mijn kind wil niet naar de andere ouder.

Benoem de gevoelens van het kind en wees duidelijk dat het kind gewoon gaat, omdat jullie dat samen afgesproken hebben. Voor een kind van gescheiden ouders is het gaan van het ene huis naar het ander vaak het moeilijkst.
Als het een groot drama wordt, zal er samen naar een andere (tijdelijke) oplossing gezocht moeten worden.

6. Ik zie nu in dat ik sommige dingen niet had moeten zeggen. Wat nu?

Elk moment is een nieuw begin. Het moet heerlijk voor de kinderen zijn, dat ze na een periode van veel verwarring, een leven krijgen dat ze weer ‘heel’ kunnen worden. Ze worden weer heel als ouders de kinderen gunnen van beide ouders te houden. Ouders moeten dat niet alleen zeggen, maar ook emotioneel de toestemming geven van de andere ouder te houden.
Ook voor het kind is een echtscheiding moeilijk en zwaar én die kan er goed uitkomen als die niet tussen de ouders in zit. Wat voor beter motief dan het geluk van je kind, kan je hebben om uit je pijn te gaan en het beste voor je kind te zoeken en bij alles te denken: Wat is goed voor mijn kind?

Hoe nu verder?

Elke kind heeft recht op veiligheid. En soms kan je dat als ouder niet goed geven. Dat is afschuwelijk als je dat gevoel hebt, of als je daar achter komt. Zoek dan hulp. K.I.E.S.-coachen zijn ervoor opgeleid en geven graag begeleiding. Ze zijn er voor het kind, en ook voor de ouders. Meer informatie op de site van K.I.E.S. en op www.samenomtafel.nl

Het kan zo helend zijn om samen met andere kinderen te kletsen over de echtscheiding van je ouders en als je niet wil praten kan je dóen!

Artikel van 14 JULI 2017 BY GEERTJE VAN ROSSUM

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

samenvoordejongeren - Samen om Tafel mediation & advies

samenvoordejongeren

23 februari 2021 - Corona als een stille ramp onder jongeren....Wij willen er zijn. gewoon door naar jou te luisteren Wanneer je door de Corona het allemaal even niet meer ziet zitten als jongere, kun je op de website... lees verder »

Percentage alimentatie indexering 2021 - Samen om Tafel mediation & advies

Percentage alimentatie indexering 2021

24 oktober 2020 - Meestal wijzigen per jaar de inkomsten. Daar staat tegenover dat het leven ook duurder wordt. Om die reden worden dan ook (meestal) jaarlijks de alimentatiebedragen voor kinderalimentatie en... lees verder »

KIES - Samen om Tafel mediation & advies
Rigg - Samen om Tafel mediation & advies
Kindbehartiger - Samen om Tafel mediation & advies
MfN-registermediator - Samen om Tafel mediation & advies
Paletzorg - Samen om Tafel mediation & advies
Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.