Goed nieuws voor kinderen in (echt)scheidingsituaties

Goed nieuws voor kinderen in (echt)scheidingsituaties

Goed nieuws voor kinderen in (echt)scheidingsituaties Samen om Tafel mediation & advies
Lida Zoelman - Samen om Tafel mediation & advies

Geschreven door:
, 21 oktober 2017

Dit blijkt uit het regeerakkoord 2017 -2021

1. Beleid voorkomen van vechtscheidingen
In de paragraaf personen- en familierecht van het regeerakkoord staat dat er landelijk beleid komt ten aanzien van het voorkomen van “vechtscheidingen’. Het nieuwe kabinet is zich er van bewust, dat echtscheidingen die problematisch verlopen veel schade kunnen aanrichten bij kinderen. In het nieuwe beleid zal het belang van het kind bij scheidingen dan ook voorop staan.

2. Onderzoek naar herijking van het familierecht.
Al langer wordt er gekeken naar hoe het familierecht kan worden gemoderniseerd. Uit het regeerakkoord volgt dat dit verder opgepakt zal worden en er ruimte is voor onderzoek. Het gaat daarbij onder meer om (echt)scheidingen, alimentatie en de positie van grootouders. Ook hierbij wordt nog eens extra onderstreept dat het belang van het kind leidend is.3. Mediation
Ook is het nieuwe kabinet zich er van bewust dat de bestaande juridische procedures te complex zijn en niet altijd voldoen aan het oplossen van problemen. De mogelijkheid zal dan ook worden onderzocht om mediation –als vorm van alternatieve geschillen beslechting- uit te breiden. Zou de mediation wetgeving er dan eindelijk komen? Ik hoop van wel. Bij scheidingen met kinderen is mediation altijd beter dan een rechter een knoop te laten doorhakken. Het is wetenschappelijk bewezen: hoe steviger de basis als ouders na de scheiding, hoe beter het met de kinderen gaat.

4. Een minister voor familiezaken
Tot slot zal er naar verwachting een aparte minister voor familiezaken komen. Het kan toch niet anders dan dat deze minister er op toe zal zien dat de bovenstaande punten gerealiseerd worden? Om het dan ook bij de slogan van de nieuwe regering te houden. Het lijkt erop dat kinderen die te maken krijgen met een scheiding de toekomst met meer vertrouwen tegemoet kunnen gaan zien dan nu. Goed nieuws dus voor de 70.000 kinderen in Nederland die jaarlijks met een scheiding te maken krijgen.

Op een rij gezet door scheidingsadvocaat Mr. S. Pemmelaar

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.