Allimentatie indexering 2018

Allimentatie indexering 2018

Allimentatie indexering 2018 Samen om Tafel mediation & advies
Lida Zoelman - Samen om Tafel mediation & advies

Geschreven door:
, 10 december 2017

Ieder jaar moet de alimentatie worden aangepast. Dit heet de indexering. Ieder alimentatiebetaler is wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Dit omdat ieder jaar het loon en prijspeil verandert. Het percentage waarmee het bedrag verhoogd moet worden wordt ieder jaar vastgesteld en bekend gemaakt door de minister van Justitie.
Dit omdat ieder jaar de kosten van het levensonderhoud stijgen.
Voor het jaar 2018 is het indexeringspercentage vastgesteld op 1,5%.

Of je nu bij een mediator de afspraken hebt vastgelegd in een scheidingsconvenant of de rechtbank de alimentatie heeft opgelegd, het indexeringspercentage geldt automatisch.
Er zijn twee uitzonderingen:
-het is in onderling overleg in het scheidingsconvenant uitgesloten
-de rechter heeft het in zijn beschikking uitgesloten.

Zelf in de gaten houden
De indexering gaat niet automatisch. Je krijgt er ook geen bericht van. Het is dus als alimentatiebetaler belangrijk om dit zelf goed in de gaten te houden. Doe je dit niet, dan kan de ex uiteindelijk de indexering tot vijf jaar terug gaan vorderen en dat kan om behoorlijke bedragen gaan. Ook als je eigen loon niet omhoog is gegaan blijft de indexering wettelijk verplicht.

Reken hier eenvoudig je verhoging uit:
https://www.lbio.nl/indexering-alimentatie/

Het is niet verplicht om je ex over deze stijging te informeren, hij of zij zou dit automatisch moeten aanpassen in de maandelijkse betalingen. Maar je kan je ex wel tijdig informeren- door bijvoorbeeld dit blog door te sturen- als je vermoedt dat hij/ zij hier niet aan zal denken. Dit voorkomt stress én irritatie als het echt vergeten wordt.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij de alimentatiebetaler bent en (lang) geen loonsverhoging hebt gehad. In dit geval ben je toch verplicht de wettelijke verhoging bovenop de vastgestelde alimentatie te betalen. Al kunnen jullie in onderling overleg daar van af wijken. Wel doe je er dan verstandig aan om dit schriftelijk vast te leggen, zodat je ex-partner er later niet op kan terugkomen.

Wijzigen alimentatie
Weet dat als je inkomen is gedaald je de alimentatie kan herzien. De alimentatie voldoet dan mogelijk niet meer aan de wettelijke maatstaven. Andere situaties die aanleiding kunnen zijn om de alimentatie te wijzigen zijn:

-de zorgverdeling van de kinderen is niet meer hetzelfde
-het inkomen van jouw ex-partner is veranderd
-samenwonen of trouwen
-geboorte nieuwe broetjes of zusjes
-meerderjarige kinderen die in eigen inkomsten kunnen voorzien
-bepaalde lasten (vaak schulden, denk aan de hypotheek) vervallen.
-In al deze gevallen is het verstandig om een nieuwe berekening te laten maken.
Als je dit samen met een mediator doet, kun dit na berekening ook meteen met en tussen jullie worden besproken. Zo voorkom je dat herberekening uitmondt in een gevecht.

Meer informatie op: https://www.lbio.nl/indexering-alimentatie/

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.